engangsmundbind

Coronavirus og Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Der kommer hele tiden nye råd, anbefalinger og lovkrav i forhold til Covid-19. Det kan derfor være svært at følge med og finde ud af, hvad der er op og ned på hele situationen. Det vil vi forsøge at råde bod på med denne artikel, hvor vi kommer rundt om det hele fra A-Z. 

Sundhedsstyrelsens 5 generelle råd

Sundhedsstyrelsen har i lang tid opfordret alle til at følge deres 5 generelle råd for, at vi kan få styr på smittespredningen i Danmark. Opfordringen lyder på, at du skal følge disse 5 råd, så godt du kan, når du er derhjemme, på arbejdet, i skole eller ude i det offentlige rum.
Det kan være svært for børn at huske at overholde alle reglerne, hvorfor det er de voksnes ansvar at hjælpe dem på bedste vis.
De 5 generelle råd er gengivet kort her:

 • Vask hyppigt hænder eller anvend håndsprit for en god håndhygiejne
 • Brug dit ærme til at hoste eller nyse i. Brug efterfølgende håndsprit
 • Undgå fysisk kontakt til andre personer ved ikke at bruge håndtryk, kindkys og kram.
 • Rengør ofte benyttede kontaktpunkter, såsom håndtag, tastaturer, vandhaner m.m. i dit hjem og på din arbejdsplads
 • Hold en afstand på 1 – 2 meter. Vær specielt opmærksom i forhold til en stor afstand ved samvær med smittede personer eller personer i risikogruppen. Befinder du dig steder med sang, råb eller fysisk anstrengelse bør afstanden øges

Brug af mundbind – lovkrav og anbefalinger 

I øjeblikket er der steder, hvor det er et lovkrav, at du bruger mundbind. Der er ligeledes en række anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen for, hvor det er godt at bruge mundbind, selvom det ikke er et lovkrav.
Når du bruger mundbind, skal du fortsat overholde de 5 generelle råd, der er omtalt i ovenstående afsnit. Du bør også sikre dig, at du har den fornødne viden om, hvordan du bruger mundbind korrekt, og hvordan du skal skaffe dig af med dem. Har du ikke styr på de to ting, kan det øge risikoen for smittespredning.
Det er blevet et lovkrav, at du skal bruge mundbind, når du kører med offentlig transport samt opholder dig i lufthavne i Danmark.  

Køb godkendtt engangsmundbind.dk

Det er et lovkrav at bære mundbind i den kollektive trafik

For den kollektive trafiks vedkommende blev det besluttet d. 22/8-20, at alle passagerer og personalet skal bruge mundbind eller visir. Når du benytter den kollektive trafik, er det ofte svært at holde afstand, da busser og toge ikke er indrettet til det. Foruden at du bruger mundbind, når du kører med den kollektive trafik, anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at der ikke er ansigt-til-ansigt kontakt på under 1 meter samt, at alle passagerer har ansigtet samme vej.
Sidst men ikke mindst anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at du altid har en form for hånddesinfektion på dig. Du er nemlig udsat for en masse overflader, såkaldte kontaktflader, der dagligt bliver berørt af mange mennesker. 

Personer der ikke skal bruge mundbind i den kollektive trafik

Mundbind skal bruges i den kollektive trafik af personer, der selv har mulighed for at tage det af og på. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det derfor ikke alle personer, der skal bruge mundbind i den kollektive trafik. Der er nogle få undtagelser:

 • Mindre børn
 • Personer med mental svækkelse
 • Personer med forandringer i ansigt eller ved ørerne, der gør, at mundbindet ikke kan sidde korrekt
 • Personer, der oplever gener eller ubehag ved brug af mundbind

Det er et lovkrav at bære mundbind i danske lufthavne

Det er et lovkrav at følge de europæiske retningslinjer, når du skal rejse med fly. Det betyder, at du skal bære mundbind eller visir fra, du træder ind i lufthavnsterminalen. Du skal også beholde mundbindet på i flyveren. Når du ankommer til en lufthavn i Danmark, skal du ligeledes bære mundbind, indtil du er kommet ud af lufthavnen.
Du skal bruge fabriksfremstillede CE-godkendte kirurgiske mundbind i lufthavnen. Det er derfor ikke muligt at bruge hjemmelavede, strikkede eller syede stofmundbind.
Det er ikke et lovkrav, at børn under 6 år bærer mundbind i danske lufthavne.
Har du brug for engangsmundbind, finder du CE-mærkede mundbind hos engangsmundbind.dk. Er du i tvivl om hvilket mundbind, du bør vælge, kan du læse vores mundbind guide.

Andre anbefalinger til brug af mundbind

Når du ikke opholder dig i en dansk lufthavn eller i den kollektive trafik, har Sundhedsstyrelsen en række anbefalinger til, hvor du ellers bør bruge mundbind, selvom det ikke er et lovkrav.

 • Det anbefales, at du bruger mundbind, hvis du er smittet eller har været udsat for en smitterisiko, når du skal udendørs for at blive testet.
 • I de situationer, hvor du ikke kan overholde en afstand på 2 meter, og er en person, der er i risiko for at skulle gennem et alvorligt forløb, hvis du bliver smittet med Covid-19.
 • Når du besøger personer i risikogruppen, der ikke er en del af din husstand.
 • Når du skal være del af store menneskemængder, såsom et optog, en demonstration eller lignende, hvor det ikke er muligt at holde afstand.
 • Hvis du har et arbejde, hvor du har en hyppig og længerevarende kontakt, der foregår ansigt-til-ansigt. Det er eksempelvis, hvis du er frisør, fodterapeut og andre lignende erhverv.

Derfor er det en god idé at bruge mundbind

Coronavirussen smitter på flere forskellige måder. Du kan godt have virussen uden at udvise symptomer. Det er faktisk i dette stadie, at du smitter allermest. Har du coronavirus, udsætter du andre for smitten, når du eksempelvis nyser og hoster.

Dråbesmitte fra person til person

Dråbesmitte er en af de måder, hvorpå coronavirus spreder sig på. Når du hoster eller nyser, kommer der små dråber fra dine luftveje, som spreder sig i den omkringliggende luft. Disse dråber rammer jorden inden for en afstand af 1–2 meter. Det er grunden til, at du skal holde afstand og bruge mundbind, når det er svært at holde afstand.

Kontaktsmitte via overflader

Der kan forefindes coronavirus på overflader, hvor der er rester af spyt eller snot. Berører du disse overflader, og efterfølgende klør dig i næse, mund eller øjne kan du blive udsat for smitte. Det er grunden til, at du skal have en god håndhygiejne, der skal foretages grundig og hyppig rengøring samt, at du skal bruge dit ærme, når du nyser eller hoster.   

Viden om mundbind

Hvordan virker mundbind?

Hvordan virker mundbind?

Det primære formål med at bruge et mundbind er at skabe en fysisk barriere mellem brugerens mund og næse og respiratoriske...

Læs mere

Udgivet 30-08-2020

Hvorfor skal vi bære mundbind?

Hvorfor skal vi bære mundbind?

Mundbind være med til at forebygge smitte, når du er steder i det offentlige rum, hvor det er svært at holde afstand...

Læs mere

Udgivet 04-09-2020

Køb medicinsk mundbind

Medicinsk mundbind Type 2R

Mundbind Type 2R - 50 stk

En tand bedre end andre mundbind. Type 2R er højeste standard for mundbid. 

 • Bakterie filtreringsgrad: 98%
 • CE-mærket og EN14683 certificeret
 • Godkendt i kollektiv trafik og flyrejser i EU
67 Anmeldelser

Fast lav pris: 

99,00 kr

Stk pris:

1,98 kr.
Medicinsk mundbind type 1

Mundbind Type I - 50 stk

Ifølge sundhedsstyrelsen er Type I tilstrækkelig beskyttelse mod Covid-19.

 • Bakterie filtreringsgrad: 95%
 • CE-mærket og EN 14683 certificeret
 • Godkendt i kollektiv trafik og flyrejser i EU
8 Anmeldelser

Fast lav pris: 

85,00 kr

Stk pris:

1,7 kr.
Medicinsk mundbind til børn

Mundbind til børn - 50 stk

Onesize mundbind til børn i alderen 6-12 år.
Garanteret filtreringsgrad på 95%

 • Bakterie filtreringsgrad: 95%
 • CE-mærket og EN14683 certificeret
 • Godkendt i kollektiv trafik og flyrejser i EU
1 Anmeldelser

Fast lav pris: 

149,00 kr

Stk pris:

2,98 kr.