Hvordan virker mundbind?

Corona virus smitter gennem tæt person-til-person kontakt såsom håndtryk og ved såkaldt dråbespredning fra host eller nys. Ansigtet er en af de mange indgangsveje for virusser og bakterier, til at få adgang til vores kroppe gennem munden eller næsen – og dermed gøre os syge. Det primære formål med at bruge et mundbind er at skabe en fysisk barriere mellem brugerens mund og næse og respiratoriske dråber som fremkommer ved hoste, nys og tale. Hvis mundbind bæres ordentligt vil den blokere dråber, spray eller sprøjt som kan indeholde vira og bakterier. Medicinske mundbind er testet og garanterer en bakterie filtreringseffekt (BFE) på min. 95% for Type 1 og min. 98% for Type 2. 
Medicinske mundbind beskytter således dig som bæreren af masken og samtidig beskytter du dem omkring dig ved at reducere risikoen for at du smitter dem. En anden vigtig fordel med mundbind er at de minder bæreren om ikke at røre ved mund eller næse, som ellers kunne overføre vira og bakterier efter at have rørt ved en forurenet overflade. Mundbind er dog et supplement til god håndhygiejne og afstand og kan ikke stå alene.

Brugen af mundbind kan give en ekstra beskyttelse for personer, der er særligt sårbare, og som ikke kan kan holde den anbefalede afstand, påpeger Sundhedsstyrelsen.
Det er dog essentielt, at du bruger et mundbind korrekt og ved, hvordan du tager det af og på. Hvis du ønsker at være sikker på den bedst mulige beskyttelse mod vira og bakterier, er det værd at overveje mundbind som en del af din færden i offentligheden. Dog beskytter mundbind ikke 100 %, så det er vigtigt, at du samtidigt følger Sundhedsstyrelsen generelle råd om beskyttelse og hygiejne.  

Hvornår skal jeg bruge mundbind?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bruger mundbind i flere situationer. De anbefaler eksempelvis, at du bruger det i store forsamlinger samt i tilfælde, hvor du (hvis du er i øget risiko for et alvorligt forløb med coronavirus) ikke kan holde nok afstand til andre mennesker. Desuden anbefaler de, at personer, der er smittet eller i risiko for at være smittet med coronavirus, bruger et mundbind, hvis de er nødsaget til at bevæge sig ud.
Ovenstående er blot anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og ikke et lovkrav. Dog er det fra den 22. august blevet et lovkrav at anvende mundbind i den kollektive transport i Danmark. Du skal ligeledes have et mundbind på i de danske lufthavne samt i mange lande rundt omkring i verden. Du kan læse mere om lovkrav og anbefalinger til mundbind i vores artikel ”Hvorfor skal jeg bære mundbind?” her.

Er det nødvendigt at bruge mundbind?

Mundbind anbefales som en simpel barriere for at hjælpe med at forhindre respiratoriske dråber fra at rejse fra luften og hen på andre mennesker. Det kan eksempelvis være, når en person, der bærer masken, hoster, nyser, taler eller hæver stemmen.

Denne anbefaling kommer blandt andet fra WHO og Sundhedsstyrelsen i forhold til, hvad der lige nu vides om spredningen af Covid-19. Covid-19 spreder sig hovedsageligt blandt personer, der er i tæt kontakt med hinanden (inden for omkring 1 til 2 meters afstand).
Derfor menes det, at brugen af mundbind er særlig vigtig i situationer, hvor man er tæt på andre mennesker, eller hvor social afstand er svær at opretholde. 

Sådan virker mundbind

Medicinske mundbind kommer i flere forskellige typer, der bliver kaldt for type 1, type 2 og type 2R. Type 1 og type 2 er mundbind og engangsmasker, som har tre lag. Disse mundbind virker herved på en måde, hvor de filtrerer partikler og bakterier med en effektivitet på minimum henholdsvis 95 % og 98 %. Mundbindene skal dog være godkendte og CE-mærkede førend, at de har den rette effekt.
De forskellige mundbind er forsynet med elastikrem på hver side. Elastikremmene bruges til at sætte masken fast på ørerne, så det ikke er nødvendigt at binde dem stramt omkring dit hoved. Mundbindene er lavet på en måde, så det er behageligt at have på (så meget som muligt) samtidig med, at de beskytter mod smitte fra eksempelvis coronavirus.

Der findes ligeledes mundbind ved navn type 2R. Denne type mundbind er stort set det samme som type 2, da det har den samme beskyttende effekt. Dog tilbyder type 2R-mundbind endnu et lag, der beskytter mod kropsvæsker og blod.
Mundbind virker derfor på den måde, at de filtrerer bakterier og partikler, så de ikke ender i dine luftveje.  

Gode råd til brug af mundbind

Udover at bruge et mundbind korrekt har Sundhedsstyrelsen også lavet andre gode råd til brug af mundbind. Disse er følgende:

 • Smid altid dit engangsmundbind ud i en skraldespand. Smid det ikke blot på gaden eller andre steder. Put det heller ikke i lommen efter brug.
 • Hvis du ikke er tæt på en skraldespand og skal have dit mundbind af, bør du have en pose med til at putte det ned i.
 • Sørg altid for, at du har håndsprit med dig rundt selvom, at du har et mundbind på. Håndsprit skal nemlig også bruges, når du tager dit mundbind af og på.
 • Hvis du får det dårligt eller har svært ved at trække vejret, skal du tage dit mundbind af med det samme.
 • Hvis du skal spise, drikke eller lignende, skal du naturligvis tage dit mundbind af.

Derudover er det vigtigt, at du er opmærksom på, at et mundbind ikke er en erstatning for de generelle anbefalinger såsom håndsprit, afstand m.m.
Læs mere om Sundhedsstyrelsen gode råd til brug af mundbind her

Er det sikkert at bruge mundbind?

Dit mundbind er kun sikkert at bruge, hvis du køber et, der er godkendt. Det vil sige, at mundbindet skal være CE-mærket førend, at det har den rette effekt. Hos engangsmundbind.dk forhandler vi udelukkende CE-mærkede mundbind, der er godkendte.

Ved brug af et mundbind bliver der skabt et filter mellem andre personer og omverdenen samt dine luftveje såsom din næse og din mund. Herved kan små bakterier og partikler ikke slippe igennem og smitte dig med eventuelle vira såsom coronavirus.
Således beskytter du dig selv mod smitte samt andre mennesker, du kommer i nærheden af. Dog er det vigtigt, at du er opmærksom på, at du aldrig nogensinde vil være 100 % beskyttet mod vira selvom, at du anvender et mundbind.
Vil du gerne vide mere om fordelene og ulemperne ved at bruge et mundbind, kan du klikke ind her og læse mere hos Sundhedsstyrelsen.

Viden om mundbind

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Der kommer hele tiden nye råd, anbefalinger og lovkrav i forhold til Covid-19. Det kan derfor være svært at følge med...

Læs mere

Udgivet 24-08-2020

Hvorfor skal vi bære mundbind?

Hvorfor skal vi bære mundbind?

Mundbind være med til at forebygge smitte, når du er steder i det offentlige rum, hvor det er svært at holde afstand...

Læs mere

Udgivet 04-09-2020

Køb medicinsk mundbind

Medicinsk mundbind Type 2R

Mundbind Type 2R - 50 stk

En tand bedre end andre mundbind. Type 2R er højeste standard for mundbid. 

 • Bakterie filtreringsgrad: 98%
 • CE-mærket og EN14683 certificeret
 • Godkendt i kollektiv trafik og flyrejser i EU
67 Anmeldelser

Fast lav pris: 

99,00 kr

Stk pris:

1,98 kr.
Medicinsk mundbind type 1

Mundbind Type I - 50 stk

Ifølge sundhedsstyrelsen er Type I tilstrækkelig beskyttelse mod Covid-19.

 • Bakterie filtreringsgrad: 95%
 • CE-mærket og EN 14683 certificeret
 • Godkendt i kollektiv trafik og flyrejser i EU
8 Anmeldelser

Fast lav pris: 

85,00 kr

Stk pris:

1,7 kr.
Medicinsk mundbind til børn

Mundbind til børn - 50 stk

Onesize mundbind til børn i alderen 6-12 år.
Garanteret filtreringsgrad på 95%

 • Bakterie filtreringsgrad: 95%
 • CE-mærket og EN14683 certificeret
 • Godkendt i kollektiv trafik og flyrejser i EU
1 Anmeldelser

Fast lav pris: 

149,00 kr

Stk pris:

2,98 kr.